Otvara se Pevec na Žitnjaku, na Jankomiru ovrha RBA

Danas se otvara Pevec trgovački centar na Žitnjaku, jedanaesti centar koji je otvorio vrata U stečajnom postupku Peveca od ožujka ove godine. Potaknuti dobrim rezultatima, u Pevecu su odlučili ponovo otvoriti i centar na Žitnjaku koji je nekad bio drugi pa prometu nakon centra na Jankomiru. “U pregovorima s najmodavcem uspjeli smo dogovoriti novi ugovor o najmu 5500 kvadrata, što je nešto manja površina u odnosu na prije, ali je zato potpuno izmijenjen izgled centra, koji će biti osjetno uredniji nego kada je uoči stečaja zatvoren zbog neplaćanja najamnine”, najavio je jučer na konferenciji za medije Darko Šket, stečajni upravitelj poduzeća Pevec Zagreb i pevec Bjelovar, dodajući da je odluku o otvaranju centra i ugovor o najmu prihvatio i odbor vjerovnika.

Od 14 radi 11 centara
Od 14 centara koliko ih je bilo prije stečaja, danas radi njih 11, a ukupan promet tih centara iznosio je 250 milijun kuna. Zaključno s rujnom. Pevecovi centri ostvarili su dobit od 1,5 milijuna kuna, a sve obveze prema radnicima, dobavljačima i državi na vrijeme se podmiruju, kaže Šket.

U sklopu Peveca Bjelovar nije otvoren samo vrbovečki centar, jer je ocijenjeno da nije isplativ, te splitski jer sve donedavno nije ostvaren kontakt s vlasnikom prostora. No, zato rade centri Zadar 1 i Zadar 2, kao i bjelovarski te varaždinski, koji je u unajmljenom prostoru. Od centara u sklopu Pevec Zagreb ne radi samo onaj u Slavonskome Brodu, a rade osječki, kutinski, riječki, pulski, koprivnički te onaj u Jankomiru i uskoro na Žitnjaku. U centru na Žitnjaku bit će zaposleno 79 djelatnika, a ukupno je u 11 centara trenutačno 826 zaposlenika. Ukupna dugovanja Peveca iznose 1,9 milijardi kuna, a knjigovodstvena je vrijednost imovine procijenjena na 1,5 milijardi. Tržišna je pak vrijednost imovine 1,1, milijardu kuna, što znači da vjerovnici drugog reda – dobavljači – ne bi bili podmireni.

Problem na Jankomiru
Zato je ključno, kazao je Šket, da vjerovnici pristanu na stečajni plan pretvaranja potraživanja U vlasničke udjele, a banke reprogramiraju svoja potraživanja na lO do 15 godina. U tom bi slučaju Pevec nastavio poslovati kao dioničko društvo, a čak i ako sve bude po planu, odnosno ako se nitko od vjerovnika ne i žalio, stečajni plan neće biti usvojen prije proljeća sljedeće godine. Dodatni problem trenutačno predstavlja i ovrha RBA banke pokrenuta nad centrom u Jankomiru, no Šket se nada da će i taj problem uspjeti riješiti.

Dobre ideje