Trgovački centri Pevec i u stečaju pozitivno posluju

Otvorenje zagrebačkog, 11. trgovačkog centra od nekadašnjih 14, koliko ih je radilo do otvaranja stečajnog postupka krajem prošle godine, bila je prigoda za razgovor s Darkom Šketom, stečajnim upraviteljem Peveca Zagreb i Bjelovar.
On smatra kako je danas najvažnija činjenica da je tvrtka Pevec dobila priliku nastaviti poslovati, jer svi ponovno otvoreni trgovački centri uspješno posluju, 826 zaposlenika dobiva plače, a svoje obveze prema državi i dobavljačima tvrtka ispunjava na vrijeme.

Od ožujka naši centri bilježe stalni rast prodaje. U tom smo razdoblju ostvarili ukupan promet od 250 milijuna kuna, ali što je najvažnije – uspjeli smo dokazati da se i s društvom u stečaju može solidno poslovati, jasno ako je stečaj pokrenut na vrijeme.

Jeli bilo teško vratiti povjerenje ljudi, a posebice dobavljača koji imaju milijunska potraživanja?
Sa zadovoljstvom mogu kazati kako više od 220 velikih dobavljača vjerovnika opet posluje s Pevecom, a sklapaju se ugovori i s novima. Oko 85 posto su domaći dobavljači, a 65 posto je roba domaćih proizvođača.

Ipak ne rade svi trgovački centri. Neke, poput onog u Slavonskom Brodu, ste ugasili. Zašto?
Nažalost, procijenili smo da bi njegovo otvaranje bilo čisti gubitak. Taj centar je jedini koji je u vlasništvu tvrtke, a da nije otvoren. Od ovih 10 koliko smo do sada otvorili, samo dva trenutno ne posluju s dobiti, no i oni se iz mjeseca mjesec popravljaju. Daleko smo još od prometa kakav je bio prije dvije godine, kada smo imali promet od 3,5 milijardi kuna s više od tisuću dobavljača.

Kada planirate okončati stečajni postupak?
Budući da se radi o najvećem i najsloženijem hrvatskom stečaju, ne smijemo žuriti jer bi svaki krivi korak mogao ugroziti uspješan završetak. U suradnji s Pravnim fakultetom u Zagrebu radi se stečajni plan koji će odboru vjerovnika biti predstavljen početkom studenoga, a do proljeća ćemo znati podržavaju li ga vjerovnici. Na razini obaju društava ukupna potraživanja banaka, dobavljača i države su oko 1,9 milijardi kuna. Ako znamo da je ukupna stečajna masa procijenjena na 1,5 milijardu kuna, jasno je da bi se iz nje uspjele naplatiti samo banke. dok vjerovnicima drugog reda, kojima pripadaju dobavljači i država, to ne bi uspjelo. I zato moramo oprezno raditi kako ne bismo ugrozili postupak prelaska iz stečaja u dioničko društvo Peveca i njegovih dobavljača-vjerovnika.

Dobre ideje